Realitatea virtuală permite oamenilor de știință să intre într-o celulă canceroasă
Poate că până acum, pentru a examina o celulă, oamenii de știință aveau nevoie de microscop. Acum, grație realității virtuale, pot intra cu totul într-una.
John McGhee, director al 3D Visualisation Aesthetics Lab la University of New South Wales, a dezvoltat un proiect care permite oamenilor de știință să intre cu totul într-o celulă canceroasă, cu ajutorul realității virtuale. Pentru a recrea celula în realitatea virtuală, a folosit date dintr-un microscop cu rezoluție înaltă. McGhee a povestit celor de la Mashable Australia că echipa sa a folosit Unity, platforma de dezvoltare pentru jocuri video, pentru a construi o replică 3D a celulei adăugând textură, culoare, lumină și efecte. Practic, cu ajutorul unei căști HTC Vive, experții pot intra într-un vas Petri în care pot observa particulele medicamentelor fiind absorbite. Pot folosi și controllere pentru a naviga, iar momentan, proiectul este folosit pentru scopuri educaționale.
De asemenea, un alt proiect al lui McGhee bazat pe Oculus Rift VR se concentrează pe potențialul realității virtuale în reabilitarea pacienților care au suferit un accident vascular cerebral. Steven Faux, director de reabilitare la Spitalul St. Vincent din Sidney, a lucrat cu McGhee pentru aproape trei ani. Pentru a crea experiența, echipa medicală a folosit scanările IMR și CT ale pacienților, pentru a determina mecanismul atacului pe care l-au suferit, iar un neuroradiolog a înlăturat părțile străine din imagine. Apoi, McGhee a transformat datele într-un tur virtual al vaselor de sânge ale pacientului.
Cei care au trecut prin asta, pot deseori să rămână confuzi și cu tulburări cognitive. Ocazional, își pierd capacitatea de a înțelege limbajul scris sau vorbit. Odată ce încep recuperarea, folosirea experienței VR dezvoltată de McGhee îi poate ajuta să devină motivați să continue.